|
|
|
|
|
|
SATIÅž ÖNCESÄ° ANALÄ°ZLER |
|
|
|
|
|
|
|
Rutubet: Ürünün ihtiva ettiÄŸi su oranıdır. Ürünün depolanması , kalitenin korunmasında rutubet oranı büyük önem taşır. Ayrıca BuÄŸdayın öÄŸütülmesi aÅŸamasında da önemlidir. Yüksek rutubet içeren ürünlerin kızışıp küflenmesi, çimlenerek bozulması ve böcek hücumuna uÄŸraması daha kolaydır.
Rutubet tayini: HE 50 PFEUFFER cihazı ile yapılmaktadır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Protein Tayini : Protein oranı ve kalitesi unun mamul yapımındaki potansiyelini gösteren en önemli faktör olarak kabul edilir. BuÄŸdayın en kaliteli tahıl yapan özellik; endosperm proteinleri olan gliadin ve glutenin proteinlerinin su ile birleÅŸtiÄŸinde kolloidal bir birleÅŸik olan gluteni oluÅŸturmaktadır. Laboratuarımızda protein tayini N I R A n al y s e r s - CROPSCAN 2000B Model cihazı ile yapılmaktadır. Bu cihaz NIR (Kızılötesi ışık emilimi) teknolojisi ile çalışmaktadır. Analiz esnasında herhangi bir kimyasal kullanımına gerek yoktur. Sadece haznesine numunenizi koymanız yeterlidir. Cihaz 720-1100 mm dalga boylarında ölçüm yapmaktadır. Numunenin 9 farklı bölgesinde okuma yapmakta ve okuduÄŸu deÄŸerleri cihazın dijital ekranında göstermektedir. Böylece numunenin homojenizasyonu da kontrol edilmiÅŸ olmaktadır. Portatiftir, tarlada ve laboratuvarda analiz yapılabilmektedir. SaÄŸlam plastik gövdelidir, güvenle cihaz taşınabilmektedir. Çok geniÅŸ bir ürün yelpazesi vardır. RS232 kablosu ile cihaz bilgisayara baÄŸlanabilmekte istendiÄŸi takdirde ölçüm deÄŸerleri bilgisayarda da saklanabilmekte ve bilgisayardan kalibrasyon deÄŸerleri cihaza aktarılabilmektedir. Özellikle unda kül analizinde yansıyan deÄŸil de absorbe edilen ışığı ölçtüÄŸü için daha kesin sonuçlar vermektedir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vaslı DeÄŸirmen: Valslı laboratuar deÄŸirmenidir. %60-70 randımanlı çalışır, kepek ve unu ayrı haznelere verir. Hem tavlı hem de tavsız buÄŸday öÄŸütebilir. Vals topları 62 Rockwell sertliÄŸinde olup zaman içerisinde aşınma meydana gelmez. Elde edilen un kalitesi fabrika un kalitesine yakın olduÄŸundan dolayı, saÄŸlıklı paçal çalışmasına olanak vermektedir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gluten tayini: BuÄŸday unu, su ile hamur haline getirildiÄŸinde unun bileÅŸiminde bulunan sabit proteinlerden gliadin ve glutenin suyu emerek ÅŸiÅŸer. Bu hamur %2 lik tuzlu su ile yıkandığında niÅŸasta ve diÄŸer proteinler su ile ortamdan ayrılır. Geriye gluten (YaÅŸ öz) dediÄŸimiz elastik bir madde kalır.
Hamurda yoÄŸrulma sırasında aÄŸ gibi bir yapı oluÅŸturan gluten , fermantasyon sırasında maya tarafından ortama bırakılan CO2 gazının tutulması ve ekmeÄŸin kabararak hacimli olmasını saÄŸlar. Dolayısıyla buÄŸdayda gluten miktarının yüksek olması arzu edilir.
Laboratuarımızda gluten analizi Glutomatik cihazı ile yapılmaktadır. 10 gr. Un filtre takılmış özel aparatına konur ve üzerine 4.5 cc saf su ilave edilerek cihazdaki yerine takılır. Cihazı çalıştırdıktan sonra özel su alma aparatı ile tuzlu suyu alıp 5 dakika süreyle yıkama iÅŸlemi yapar. Elastik yapıda yaÅŸ öz denilen gluten elde edilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gluten index : Glutenin saÄŸlamlığını belirlemede kullanılan bir yöntemdir. Glutomatik cihazından alınan yaÅŸ gluten, içinde özel elek bulunan kartuÅŸuna yerleÅŸtirilir. 1 dakika süreyle 6000 devir/dakika santrifüje tabi tutulur. Elekten karşı tarafa geçen gluten saÄŸlam olmayan diÄŸer bir ifadeyle çürük gluteni ifade eder. Karşı tarafa geçmeyen saÄŸlam glutenin Toplam glutene oranı index'i vermektedir.
Gluten index : SaÄŸlam Gluten (elekten geçmeyen) / Toplam Gluten x 100 = Sonuç
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hektolitre Ağırlığı: 100 litre hacimdeki ürünün kg. cinsinden ağırlığı demektir. Kalite belirlemede en çok aranan özelliklerden biridir. BuÄŸdayın un verimi ile doÄŸrusal bir iliÅŸkisi vardır. Tanenin ÅŸekli, büyüklüÄŸü, sert veya yumuÅŸak olması gibi pek çok faktör hektolitre ağırlığını etkiler.
Laboratuarımızda klasik bir yöntem olan 1 litre hacmindeki ürünün ağırlığı tartılarak 100 ile çarpılması sonucunda da hektolitre ağırlığı tespiti yapılmaktadır. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yabancı Madde: Fiziksel bir analiz olup ürün içindeki, ürün harici diÄŸer maddelerdir (Yabancı ot tohumları, sap, çöp, kavuz, kırık dane, cılız dane v.b.). Yabancı madde oranının düÅŸük olması hatta sıfır'a yakın olması arzu edilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Süne-Kımıl, Embriyo, Pelemir-Karamuk Oranı : Belirli sayıdaki veya miktardaki buÄŸdayın içinden tesbit edilen emgili danelerin saÄŸlam danelere oranıdır.
Süne ve Kımıl zararlıları tarlada baÅŸaktaki daneleri emerek yaptıkları zarar buÄŸdayın iÅŸleme sırasındaki özellikle ekmekçilikte doÄŸrudan kaliteyi etkilemektedir. Gluten yapısı bozulduÄŸundan ekmekte istenilen kabarma saÄŸlanamamaktadır. Emgi oranı arttıkça kalite düÅŸmektedir. Emgi oranının sıfır veya sıfıra yakın olması arzu edilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|